четвер, 5 листопада 2015 р.

До уваги випускників!!!

 До уваги випускників! Це необхідно знати!
         На www.znoenglish.at.ua  розміщені як тренувальні тести, так і навчальні матеріали для підготовки до ЗНО з англійської (щоб цим скористатися, потрібно зареєструватись). Що до перевірочних тестів, то тут є реальні тестові завдання різних років, просто питання у форматі ЗНО, а також вправи, щоб відточити, наприклад, навички читання, письма або граматику. Ще творці сайту виклали лексичні уроки, які розбиті по темах, наприклад, опис людини, здоров'я і медицина і т.д. До кожного з них є вправи з відповідями.
         Крім того, хороша підбірка навчальних посібників з англійської є на www.subject.com.ua (у розділі «Всі предмети» потрібно вибрати англійську мову).
         Успішного складання ЗНО!


         ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
                                                                                                        від 08. 02.  2016 р.  № 94


Орієнтовні вимоги
до проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців)
у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році
Загальні положення
Державна підсумкова атестація (ДПА) в 2015/2016 році проводиться відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 30 грудня 2014 року № 1547
(далі МОН України), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України
14 лютого 2015 року за № 157/26602, та наказів МОН України від
16.09. 2015
№ 940 «Про проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році»,
від 08.10. 2015 № 1050 «
Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 16 вересня 2015 року № 940».
Державна підсумкова атестація проводиться у загальноосвітніх навчальних закладах: І ступеня - з 12 по 21 травня з трьох предметів: української мови, літературного читання та математики; ІІ ступеня - з 1 по 8 червня з трьох предметів: української мови, математики та предмета за вибором навчального закладу; ІІІ ступеня - з трьох предметів обов’язково для всіх випускників: 5 травня у пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання - з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО);
11 травня у пунктах
проведення зовнішнього незалежного оцінювання – з математики або 13 травня у пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання з історії України у формі ЗНО; 20 травня у навчальному закладі – з іноземної мови за завданнями Міністерства освіти і науки України. При цьому результати зовнішнього незалежного оцінювання зараховуються як результат державної підсумкової атестації за курс повної загальної середньої освіти для всіх випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів
2016 року.
ДПА у формі ЗНО буде проводитися як під час основної, так і під час додаткової сесій ЗНО, тобто якщо випускник (випускниця) через поважні причини не зміг (змогла) взяти участь у ЗНО з певного навчального предмета, результат якого зараховується як оцінка за ДПА, в основну сесію, то він (вона) має пройти ДПА під час додаткової сесії ЗНО. Відповідно, атестат він (вона) отримує пізніше.
У випадку, якщо учень (учениця) складатиме ЗНО і з математики, і з історії - до атестата вноситься оцінка за ДПА з того  предмета, який він (вона) указав (указала) при реєстрації на ЗНО (при реєстрації для участі в ЗНО учень (учениця) може обрати лише один з цих двох навчальних предметів для зарахування результату ЗНО як оцінки за ДПА).
Випускникам, які братимуть участь в  апробаційному ЗНО з іноземних мов, що відбудеться 16 квітня 2016 року, результати апробаційного ЗНО можуть зараховуватися (за їх бажанням), як результати ДПА з іноземної мови.
Український центр оцінювання якості освіти (далі – УЦОЯО) надсилає навчальним закладам результати ДПА, проведеної у формі ЗНО під час основної сесії, до 30 травня 2016 року, додаткової сесії – до 30 червня 2016 року. Про спосіб надання результатів ДПА, проведеної у формі ЗНО, УЦОЯО буде повідомлено додатково.
Відповідно до Порядку визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженого наказом МОН України від 16.03.2015 № 300, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31.03. 2015 № 359/26804, тестові бали переводяться в оцінки за шкалою 1-12 балів. При цьому звертаємо увагу на те, що внесення оцінок за ДПА до додатка до атестата  здійснюватиметься з урахуванням наслідків розгляду апеляційного звернення випускника (відповідно такий випускник атестат отримує пізніше).
Бали за атестацію виставляються в класному журналі у колонку з написом "ДПА" без зазначення дати після колонки з написом "Річна".
Результати атестації виставляються у додатки до свідоцтв про базову загальну середню освіту та до атестатів про повну загальну середню освіту у графі "державна підсумкова атестація" та враховуються при визначенні середнього балу атестата. Особам звільненим від проходження ДПА за станом здоров’я у додаток до атестата замість оцінки робиться запис «звільнений» («звільнена»).
         Реєстрація осіб з числа випускників старшої школи, які проходитимуть ДПА у формі ЗНО, триватиме до 4 березня 2016 року. Внести зміни до реєстраційних даних можна до 18 березня 2016 року. Реєстрація випускників здійснюється з використанням реєстраційної форми, розміщеної на сайті УЦОЯО. Кожен випускник може самостійно сформувати комплект реєстраційних документів, який надсилається до РЦОЯО навчальним закладом.
При цьому звертаємо увагу на цьогорічні зміни, що відбудуться при реєстрації:
у реєстраційній формі необхідно вказувати статус результату з української мови та літератури, математики, історії України;
надсилання комплектів реєстраційних документів до РЦОЯО може здійснюватися частинами;
у разі внесення випускником змін до реєстраційних даних надсилання комплекту реєстраційних даних має також здійснювати навчальний заклад.
Учням (вихованцям) вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів, Міжнародної української школи, закладів при установах пенітенціарної системи надається право пройти атестацію з усіх предметів, визначених 
МОН України, за місцем навчання за завданнями укладеними навчальними закладами. Учням (вихованцям) вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів, які зареєструвалися для проходження ЗНО, оцінка за ДПА з відповідного предмета виставляється за результатами ЗНО.
Особам, які з’явилися для проходження ДПА у формі ЗНО та роботу над тестом яких достроково припинено у зв’язку із допущеними ними порушеннями процедури проходження ЗНО, виставляється нуль тестових балів, що відповідає одному балу за ДПА. Відповідно до документа про освіту за ДПА з цього предмета виставляється 1 (один) бал.
Особи, які не з’являться для проходження ДПА у формі ЗНО без поважних причин та особи, які зареєструвалися на екстернатну форму навчання після
4 березня 2016 року, але не зареєструвалися у встановлені терміни для участі в ЗНО, за винятком осіб, які проживають на тимчасово окупованій території (лист МОН від 14.09.2015 № 1/9-436 «Щодо продовження здобуття загальної середньої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України»), матимуть можливість пройти ДПА в навчальному закладі у вересні поточного року за завданнями, укладеними навчальними закладами.
Учні (вихованці), які хворіли під час проведення атестації, та учні (вихованці), які не з’явилися для проходження атестації або не взяли участь під час і основної, і додаткової сесії ЗНО з певного навчального предмета, результат якого зараховується як оцінка за ДПА, через поважні причини, зобов'язані надати довідку, на підставі якої рішенням педагогічної ради загальноосвітнього навчального закладу та відповідним наказом його керівника їм надається право пройти атестацію в строки визначені навчальним закладом за завданнями, укладеними навчальними закладами.
Учні (вихованці), які тимчасово навчалися за кордоном і  повернулися в Україну після проведення атестації, проходитимуть атестацію в строки  визначені навчальним закладом за завданнями, укладеними навчальними закладами.
В окремих випадках, згідно пункту 13 розділу ІІ Положення про державну підсумкову атестацію, дозволяється проводити атестацію достроково за завданнями, укладеними навчальними закладами. 
  Учні (вихованці), які проживають на тимчасово окупованій території, проходять атестацію у Міжнародній українській школі або іншому навчальному закладі системи загальної середньої освіти України, що розташовані поза тимчасово окупованою територією або в навчальних закладах, що перемістилися з такої території. Громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, надається право пройти атестацію екстерном.  При цьому атестацію мають можливість пройти особи, які зараховані на екстернатну форму навчання.
Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали міжнародний сертифікат (диплом) мовного іспиту у поточному навчальному році (Deutches Sprachdiplom (DSD), Österreichisches Sprachdiplom DeutschSD), Goethe-Zertifikat B1, Goethe-Zertifikat B2 - німецька мова; DELF/DALF - французька мова; IELTS, TOEFL, Cambridge English Language Assessment, Pearson Test of English (PTE) - англійська мова; D.E.L.E. - іспанська мова) рівня B-1 - для загальноосвітніх навчальних закладів, B-2 - для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов, результати зазначених іспитів зараховуються як атестація. У додаток до атестата про повну загальну середню освіту виставляється атестаційна оцінка з цих предметів 12 балів.
У школах (класах), у яких вивчення предметів здійснюється мовами національних меншин чи іноземними мовами, атестація може складатися мовою вивчення предмета.
Детальна інформація про умови зарахування на екстернатну форму навчання та перелік загальноосвітніх навчальних закладів розміщено на офіційному сайті МОН України (mon.gov.ua).
Інформацію про порядок реєстрації та графік проведення ЗНО розміщено на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти (testportal.gov.ua).

Іноземні мови
  Атестація  з іноземних мов проводиться у письмовій формі і складається з трьох частин (читання, використання мови та письмове повідомлення) за матеріалами, підготовленими вчителем.
При цьому необхідно дотримуватися основних вимог щодо підготовки завдань, насамперед - відповідності завдань рівням зазначених у державних стандартах та навчальних  програмах для загальноосвітніх навчальних закладів:    рівень А2+; для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов  рівень В1.
Матеріали повинні забезпечити виявлення рівня сформованості в учнів умінь за двома видами мовленнєвої діяльності та виявляти рівень володіння учнем (ученицею) іноземною мовою.
        Вчитель формує завдання  з трьох вищезазначених  складових відповідного рівня  відповідно до типу навчального закладу на окремому бланку. До матеріалів обовязково включаються: текст для читання з одним післятекстовим завданням; текст із пропущеними словами на використання мови та одного завдання для написання письмового повідомлення.
Кількість варіантів готується вчителем відповідно до кількості учнів у класі. Кожен (кожна) учень (учениця) отримує окремий варіант. Правильність виконання завдань оцінює вчитель відповідно до критеріїв та схеми оцінювання завдань. На виконання усіх завдань відводиться одна астрономічна година.
          Вимоги до складових частин  атестації.
Перше завдання – читання  тексту та виконання післятекстового завдання. Метавиявити рівень  сформованості умінь учнів читати і розуміти тексти самостійно, у визначений проміжок часу.
         Типи текстів: статті із періодичних видань; листи (особисті, офіційні тощо); оголошення, реклама; розклади (розклад уроків, руху поїздів тощо); меню, кулінарні рецепти; програми (телевізійні, радіо тощо); особисті нотатки, повідомлення.
         Форми завдань: завдання із вибором правильної відповіді; завдання на встановлення відповідності (добір логічних пар);  запитання з короткими відповідями (2-3 слова);  встановлення логічного порядку простого тексту;  знаходження аргументів та висновків;  встановлення зв’язків між інформаційними блоками; вибір назв абзаців тексту із запропонованих назв. Для кожного тестового завдання запропоновано декілька варіантів відповідей, з яких тільки одна правильна. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей указана тільки одна літера, якою позначена правильна відповідь.
    Друге завдання – використання мови.  Це завдання відкритої форми з короткою відповіддю. Мета визначити рівень володіння лексичними, граматичними, семантичними та прагматичними знаннями, що дадуть можливість учням вільно спілкуватися іноземною мовою.
         Забезпечення: тексти різні за обсягом та складністю, пов’язані із ситуаціями спілкування в контексті дійсності та життя у країнах, мова яких вивчається.
Форми завдань:
         - завдання із вибором однієї правильної відповіді (завдання полягає у тому, щоб учень(учениця) вибрав(ла) одну правильну відповідь із чотирьох варіантів відповідей);
        - текст із пропусками для заповнення (учень (учениця) має заповнити пропуски в тексті, використовуючи подані слова або словосполучення); таке завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відповідей записана одна правильна відповідь.
       Третє завдання писемне мовлення. Метавизначити рівень сформованості в учнів навичок та вмінь необхідних для вирішення на письмі комунікативних завдань, що пов’язані із повсякденним життям. Запропоновані завдання супроводжуються спеціальними поясненнями, які визначають про що саме учні повинні написати. Від учнів вимагається створити тексти на основі конкретної ситуації і направляючих вказівок: письмових підказок (повідомлень, листів, оголошень, реклами тощо); візуальних підказок (картинок, фотографій, таблиць, схем тощо). Таке завдання вважається виконаним правильно, якщо учень надав запис завдання без граматичних та лексичних помилок.
Памятки-поради щодо складання ДПА
Пам’ятки-поради учням
 щодо складання державної підсумкової атестації (ДПА)
До складання ДПА
 
1. Підготуйте своє робоче місце вдома: приберіть з робочого столу все зайве, зручно розмістіть потрібні програми, навчальні посібники, зошити, папір, ручки, олівці тощо.
2. Складіть план підготовки до державної підсумкової атестації на кожний день, чітко визначте обсяг матеріалу, який ви вивчатимете (розділ, тема тощо).
3. Під час підготовки до ДПА з будь-якого предмета структуруйте матеріал за допомогою планів, схем. Робіть це у письмовому вигляді. Адже досить часто буває так: вам здається, що ви все знаєте, пам’ятаєте, а коли починаєте відповідати – ваша відповідь виходить уривчастою, фрагментарною.
4. Перегляньте спочатку весь матеріал і раціонально сплануйте його вивчення: наприклад, якщо потрібно вивчити 100 питань за чотири дні, то у перші два дні вивчіть 70% усього обсягу, третього дня – решту питань, четвертого – повторіть вивчене. При цьому складні питання чергуйте з простішими.
5. Розпочніть заняття з найважчого матеріалу, який знаєте найгірше. Якщо не можете щось згадати, запишіть на аркуші запитання, які ви можете поставити учителю під час консультації.
6. Намагайтеся зрозуміти матеріал, що вивчаєте, а не механічно його запам’ятовувати.
7. Не вивчайте новий матеріал безпосередньо перед ДПА, робіть це заздалегідь.
8. Пам’ятайте, що інформація, одержана на консультації перед ДПА, буде корисною для вас.
9. Не забудьте під час консультації поставити педагогу ті запитання, які вас найбільше хвилюють.
10. Робіть шпаргалки за бажанням, це сприяє закріпленню знань, однак пам’ятайте, що користуватися ними під час ДПА не можна.
11. Проговоріть з батьками плани своїх відповідей на запитання.
12. Повторіть плани відповідей на запитання напередодні ДПА, акцентуйте увагу на найважчих.
13. Не забудьте прийти на консультацію.
14. Відпочиньте за два-три дні до ДПА.
15. Ляжте раніше спати напередодні ДПА, а ранок у жодному разі не починайте «зубрінням».
16. Чергуйте заняття і відпочинок під час усього періоду підготовки до ДПА.
17. Не думайте про те, що не впораєтесь із завданнями, навпаки подумки уявляйте собі картину успіху.
18. Прийдіть на ДПА завчасно.


Під час складання ДПА
письмової державної підсумкової атестації:
1. Не сподівайтесь на допомогу екзаменатора, якщо вам не зрозумілий текст завдання. Екзаменатор має право давати пояснення, якщо текст завдання погано надрукований.
2. Почніть розв’язувати найлегше, на вашу думку, завдання. Заплутана умова ще говорить про складність завдання. Зберіться з думками та починайте працювати. У вас все вийде!
3. Не зациклюйтесь на тому завданні, яке не можете розв’язати, спробуйте розв’язати інше. Можливо, успіх розв’язання легшого завдання додасть вам упевненості, і ви зможете впоратись зі складнішим.
4. Будьте уважними, запам’ятайте вказівки учителя щодо підписання роботи, заповнення певних бланків (якщо це необхідно) та виконання завдань.
5. Сконцентруйтеся після організаційних моментів – для вас тепер є лише текст завдань і час для їх виконання.
6. Прочитайте завдання двічі і обов’язково до кінця, зрозумійте, що від вас вимагається.
7. Не поспішайте, оскільки можете неправильно зрозуміти умови завдань.
8. Думайте лише про виконання того завдання, яке виконуєте, а не всіх відразу.
9. Перевірте виконане завдання.
10. Прислухайтеся до своєї інтуїції.
Після складання ДПА
1. Зателефонуйте батькам. Пам’ятайте, що вони хвилюються за вас.
2. Проаналізуйте ваші помилки, щоб не припуститися їх у майбутньому.
3. Відпочиньте у цей день, а вже з наступного починайте готуватися до ДПА з іншого навчального предмета.
4. Під час підготовки до ДПА з іншого навчального предмета врахуйте вже набутий вами досвід.
Пам’ятки-поради батькам учнів
щодо складання
державної підсумкової атестації (ДПА)
До складання ДПА
1. Ознайомтеся з порядком проведення ДПА учнів.
2. З’ясуйте бажання дітей щодо вибору навчального предмета, з якого вони складатимуть ДПА. Переконайтеся, що вибір вашої дитини правильний.
3. Почніть готувати свою дитину до ДПА завчасно, однак не будьте нав’язливими.
4. Поділіться з дитиною своїм досвідом складання іспитів.
5. Пам’ятайте, що дитина може сама вибирати час для підготовки до ДПА.
6. Будьте готові не лише вислухати плани відповідей дитини на запитання ДПА, а й щось підказати їй.
7. Стежте за тим, щоб ваша дитина чергувала заняття та відпочинок (наприклад 40 хв. навчається, 10 хв. – відпочиває).
8. Не забудьте, що дитині напередодні ДПА необхідно відпочити: ввечері після закінчення заняття прогулятися на свіжому повітрі, прийняти душ, раніше лягти спати.
9. Підтримайте дитину. Це додасть впевненості у своїх силах.

Під час складання ДПА
1. Будьте впевнені у знаннях своєї дитини.
2. Не хвилюйтеся, тому що зайве хвилювання заважатиме не лише вам, а й дитині, адже вона відчуватиме ваш неспокій.
3. Не відволікайте дитину телефонними дзвінками, вона сама вам зателефонує!

Після складання ДПА
1. Підтримайте дитину незалежно від результатів ДПА.
2. Порадьте, як раціонально розподілити час, готуючись до ДПА з інших навчальних предметів.

Що робити, якщо…

1. Раптом виявилось, що вам дісталося питання, по якому ви можете сказати дуже мало. Не панікуйте, а відразу починайте записувати все, що будь-коли чули з цього приводу: з телепередачі, або в кінокомедії, або з розмови з батьками чи друзями, або з енциклопедії. У процесі написання в голову можуть прийти будь-які думки, і ви, можливо, згадаєте що-небудь із пройденого в класі або прочитанного.
2. На півслові ви забули, що треба говорити. Передусім не «втрачайте голову». Збережіть спокій, хоча б зовнішній – таке може трапитися з кожним! Повторіть останню фразу спочатку так само, як раніше, а потім, якщо зможете, іншими словами. За цей час згадайте план відповіді: що ви вже розказали, чого ця фраза може стосуватися. Здебільшого це допомагає. Якщо це так – сміливо продовжуйте відповідь. Якщо ні – подивіться в аркуш, який ви написали, готуючись до відповіді, і починайте розповідати про наступний пункт плану (навіть якщо вам тільки здається, що цей пункт наступний). Потім у кінці відповіді завжди можна повернутися до того, що пропустили.
3. Ви вже майже скінчили відповідати, і тут, нарешті, згадали, про що хотіли сказати, коли «втратили думку», або те, що забули сказати. Нічого страшного. Закінчіть говорити те, що говорили, а після цього скажіть те, що пропустили. У жодному разі не переривайте відповіді заради того, про що згадали. Краще нехай про це ви скажете в кінці, ніж уся відповідь виявиться нелогічною.
4. Ви обмовилися, і всі почали сміятися. Не переживайте. Це може трапитися з кожним. Обмовляються навіть професіонали – диктори радіо і телебачення. Посмійтеся разом з усіма – і все. Якщо ж цього, окрім вас, ніхто не помітив, продовжуйте говорити далі, мов нічого не сталося.
5. Вам задають додаткове питання. Не лякайтесь. Не кваптеся з відповіддю. Можете сказати, що вам необхідно трохи подумати. Чітко визначте, до чого відносити це питання, якої відповіді воно вимагає. Перш ніж говорити, сформулюйте відповідь у голові. Часу на це вимагається зовсім мало.
6. Ви помилилися. Ну і що? Помилки бувають у всіх. Якщо ви помітили помилку і знаєте, як її виправити, зробіть це. Якщо ж не впевнені в тому, що ваша відповідь правильна, продовжуйте відповідати, мов нічого не сталося. Якщо вам вкажуть на помилку і ви невпевнені твердо у своїй правоті, краще погодьтеся. Не треба боятися помилок! Використовуючи помилки, учні вчаться краще розбиратися в матеріалі, який засвоюють.
7. Вам поставили оцінку нижче тієї, на яку ви розраховували. Не сперечайтеся, не доводьте своєї правоти. Під час вступних іспитів скористайтеся правом на апеляцію.








Позакласна робота

Тиждень іноземної мови "Калейдоскоп талантів"
Вистава" The Sleeping Beauty". Свої акторські здібності показують учні 6-А
7-А,7-Б,11 класів.






















 Переможці інтелектуальної гри"Що? Де? Коли?"?"


Позакласний захід"Я обираю англійську"




Свято Осені-2015
























УВАГА! УВАГА! 24.11.2015року в нашій школі відбувся цікавий загальношкільний захід "Методичний експрес", де всі вчителі предметники та викладачі КДПУ зі своїми студентами знайомили учнів з цікавинками свого предмету. Вчителі іноземної мови Теймурова О.І, Овчарук Ю.В, Бурко Д.Ю. на станції "Європейська" ознайомили учнів з іторією створення Євросоюзу, навчили співати гімн Євросоюзу "Ода радості"та провели цікаві краєзнавчі вікторини. Просто закохали вчителі хімії, фізики та географії учнів 7-Б класу у свій предмет та показали цікаві досліди.
УВАГА!!! 04.12.2015 року у колі дружньої родини 7-класу був проведений урок мужності з теми "Україна понад усе!", присвячений 24 річниці Дня Збройних сил України. На наш урок діти запросили тата Кліманської Вікторії, який одним із перших добровольців захищав незалежність нашої країни в зоні АТО, був поранений та довгий час перебував у шпиталі у м.Дніпропетровськ.
Шановні колеги! Пропоную до Вашої уваги розробку відкритого уроку мужності "Україна понад усе!", присвяченого 24 річниці Збройних сил України та деякі зворушливі відеоролики з зони АТО. 12.12.2015 року відбулося перше знайомство з майбутніми першокласниками. Овчарук Ю.В. провела цікаве заняття з теми"В гостях у королеви Англії!", маленькі дітки вчилися вітатися з королевою, співали веселі пісні та помандрували до чарівного лісу за ялинкою, а також дізналися як англійські дітки називають свого дідуся мороза "SANTA CLAUS" та ялинку " a firtree".А також вивчили назви тварин, які у казковому лісі разом з ялиночкою.

середа, 4 листопада 2015 р.

Мої вітання

Шановні відвідувачі мого блогу!
Я рада вітати Вас на моїй сторінці, мої колеги, учні, батьки! Мені буде дуже приємно з вами поспілкуватися і сподіваюсь, що інформація мого блогу допоже Вам збагатити свої знання з англійської мови! Бажаю успіху!
Картинки по запросу картинки про англію
Картинки по запросу картинки про англію